Пилатес при хипермобилност

Пилатес при хипермобилност

Метода на Пилатес е високоефективен при лечение на хора с хипермобилни стави. Хипермобилността представлява увеличен обем на движение на ставите, което често може да доведе до болка, нараняване на меките тъкани, а понякога и разместване на ставите. Когато стабилността на ставата е слаба или нарушена, тя се характеризира с по-голям обем на подвижност и съответно е предразположена към луксации и сублуксации. Някои хора притежават ставна хипермобилност, без други симптоми и медицински състояния. Други хора с хипермобилен синдром обаче изпитват множество затруднения. Техните стави са по-лесно раними, по-склонни са към дислокация (разместване) поради слабата си стабилизация, могат да развият хронична мускулна слабост и умора, защото мускулът работи по-усилено, за да компенсира слабостта на ставните връзки, поддържащи ставата.

Пилатес може да помогне за стабилизиране на ставите чрез укрепване на мускулатурата, която стабилизира тялото.

 

Как работи

 

Пилатес за хора с хипермобилни стави включва различни упражнения за увеличаване на силата на стабилизиращите мускули на тялото. Основните мускули за стабилност се намират дълбоко в тялото, както и около важни стави като раменете, гръбначния стълб и таза. Тъй като стабилизиращите мускули стават по-силни, те могат да облекчат тежестта, която пада върху основните стави, както и да им осигурят по -голяма стабилност. По-големият контрол на движението и увеличената опора на ставите водят до промяна в двигателния модел и намаляване на болката.

С помоща на уреда Реформър, класическите упражнения за стабилност със собствено тегло могат лесно да се модифицитат, като се добавя допълнително съпротивление от пружини, въжета, ластици и топки, което допълнително предизвиква и активира стабилизаторите на тялото. По този начин се гарантира оптимална ефективност на упражненията и по-добри резултати.

 

Предимствата на Пилатес за хипермобилност включват:

  • Намалена болка в ставите
  • Повишена стабилност на ставите
  • Подобрена стойка на тялото
  • Повишена функционална способност
  • Подобрен модел на движение
  • Намален риск от нараняване
  • По-бързо възстановяване след нараняване

 

Индивидуалните тренировки в Balance Line Studio се провеждат от опитни и квалифицирани инструктори и кинезитерапевти, които ще ви помогнат да се движите по-функционално и да се радвате на живота без болка.