Пилатес тренировки за мъже

Пилатес тренировки за мъже

Има ли ползи от Пилатес при мъжете и какви са те?

 

Да започнем с това, че метода е измислен от мъж, на име Джоузеф Пилатес по време на Първата световна война. През 1912-та година той работи във военен лагер, където започва да прилага част от упражненията си върху лежащо болни войници, като така подобряват значително физическото им здраве. Малко по-късно през 1926 г.  отваря студио в Ню Йорк и започва да преподава метода си на елитни спортисти. Метода му бързо набира популярност сред танцьори, известни холивудски актьори и спортисти.

 

Защо Пилатес работи добре за мъжете

 

Здрав център, гъвкавост и баланс – Пилатес упражненията могат да бъдат особено полезни за мъжете, чиито тренировки се фокусират върху изолирано трениране на група мускули, както се случва при вдигането на тежести и тренировките във фитнеса. Комбинацията от упражнения за сила, мобилност и стречинг увеличава обхвата на движение на тялото и подобрява еластичността на мускулите, сухожилията и ставните връзки, което намалява риска от контузии.

Пилатес заздравява центъра на тялото (ядрото) в дълбоките мускули на центъра, за да стабилизира торса и да защити гръбнака. Колоездачи, танцьори, футболисти, играчи на голф, гимнастици, специалисти по бойни изкуства, сноуборд – всички тези спортове, както и много други, изискват повече сила на централната част на тялото, равновесие, координация и се повлияват благотворно от упражненията. Особено физически спортове като футбол и бойни изкуства изискват много точни и балансирани движения за успешно пренасяне на силата нужна при ритане или удряне. Откъде идва тази сила? От центъра на тялото.

Упражненията по Пилатес са насочени към равномерното натоварване на всички мускулни групи в тялото, чрез динамично и изометрично натоварване, като никоя част не се пренебрегва. Упражненията по Пилатес се стремят да увеличат гъвкавостта и обхвата на движение, което позволява на човек да се движи в ежедневните си задачи с лекота.

 

Един от най-добрите начини да се справите с болките в гърба и кръста е редовното практикуване на Пилатес упражнения.

 

Пилатес упражненията развиват “дълбоките“ мускули, които изобщо не се охващат при повечето методи на тренировка, но се използват непрекъснато в ежедневието ни. Те  придържат гръбначния стълб изправен и отговарят за правилната стойка на тялото. Когато тези мускули са слаби, се наблюдава изкривяване на гръбначния стълб и лесно преуморяване при дълго стоене в изправено или седнало положение. Заседналия начин на живот и дългите часове на бюрото могат да са причина за болки и схващания в гърба, врата и кръста, ако тези мускули са слаби и не са тренирани.

 

Няма нищо по-различно по необичайно в тренировките по Пилатес за мъжете, особено в началото.

Методът Пилатес е еднакъв за всички. Разработен върху мъжко тяло и преподаван от мъже и жени, Пилатес се основава на здравословните принципи на движение на човешкото тяло като цяло. Мъжете могат да открият, че техните мускули са малко по-сковани от женските, особено в задното бедро и прасеца, но упражненията могат лесно да бъдат променени, за да могат тези области да се огъвкавят постепенно. Модификацията на упражненията е обичайна практика в Пилатес, което му позволява да отговори на различните потребности на практикуващите.